Kahvaltı Sofralarının Şifalı Tatlısı: Bal


Ülkemizde zengin kahvaltı kültürünün tatlı ve sağlıklı lezzetlerinden biri olan bal, tam anlamıyla bir enerji deposudur. İnsan sağlığına faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz balın bilinen en önemli özelliği hafızayı güçlendirmesidir. Kahvaltılarda veya ara öğünlerde belli miktarlarda tüketeceğiniz bal ile kilo almadan vücudunuzun şeker ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Bal, doğada bulunan meyve tomurcuklarından ve çiçeklerden nektar olarak bilinen tatlı sıvının arılar tarafından toplanarak vücutlarında birtakım enzimler ile işlenmesi sonucu oluşan yoğun, yüksek vitamin değerlerine sahip, faydalı bir besin maddesidir.

Dört mevsimin bir arada yaşandığı ülkemiz, zengin iklim kuşağı sayesinde birçok bitkinin yetişmesine olanak sağlıyor. Ülkemiz, bitki çeşitliliğinin fazla olması sebebiyle farklı lezzetlerde ballara ev sahipliği yapıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz günlerde arıcılığın Türkiye’de büyüyen bir sektör olduğunu ifade ederek, “Çin’in ardından bal üretimde dünyada ikinciyiz. Toplam 84 binden fazla işletme, 7,9 milyonu aşkın kovanda 105 bin 727 ton bal üretiyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de dev bir sektör haline gelen arıcılık ile market raflarında veya şarküterilerde birçok farklı bal çeşidine rastlamaktayız. Akasya, anzer, deli bal, ayçiçek, karakovan balı, narenciye, karabaş otu balı, çiçek balı olmak üzere tadı ve lezzeti birbirinden farklı ballar ülkemizde üretilmektedir. Birbirinden farklı aromalara ve tatlara sahip olan bu ballar, faydaları bakımından da farklılık göstermektedir.

Akasya Balı: Artvin bölgesinde yetişen akasya ağacının çiçek özlerinden üretilen bir bal çeşididir. Akasya balı, kendine has aroması ile tadanların hayran kaldığı bir lezzete sahiptir. Sinir sistemini koruyucu özelliği ile bilinen akasya balı, akciğer hastalıklarının iyileştirilmesinde ve kanın temizlenmesinde rol oynuyor.

Anzer Balı: Anzer balı içeriğindeki bitkiler ile ilgili yapılan araştırmalara göre; sadece Rize’nin Ayder Yaylası’nda yetişen 80-90 endemik çiçek nektarından üretilen bir bal çeşididir. Anzer balı, bu özelliği ile oldukça eşsiz ve dünyaca ünlü bir lezzete sahiptir. Anzer balı, genellikle şifa amaçlı tüketilen bir bal çeşididir ve genelde yorgunluklarını hafifletmek için kullanılır.

Narenciye Balı: Genel olarak Akdeniz Bölgesi’nde üretilen narenciye balı, içeriğinde yüksek oranda kalsiyum ve demir bulundurmaktadır. Narenciye çiçeklerinin nektarlarından toplanan polen tozlarından üretildiğinden bu bal, tam anlamıyla bir C vitamini deposudur.

Çiçek Balı: Çiçek çeşitliliği yönünden zengin bitki örtüsüne sahip bölgelerde üretilen çiçek balı, kanser hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonu gibi hastalıklarla mücadelede etkilidir. Çiçek balı, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye de yardımcı olmaktadır.

Bal Tüketmeniz İçin 10 Önemli Neden

Uzmanlar, bir arının bir gram bal üretmek için 4 binden fazla çiçekten nektar topladığını söylemektedir. Tam anlamıyla şifa kaynağı olan bal, ülkemizde yüksek ve dağlık arazilerde yaygın olarak üretilmektedir. Yediden yetmişe her yaştan insanın severek tükettiği bal, besin içeriği sayesinde insan vücuduna birçok fayda sağlıyor. Bizler de insan sağlığına faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz kahvaltı sofralarının tatlı lezzeti balın faydalarını sizler için derledik.

Strese karşı savaşta yardımcı olur: Her gün düzenli olarak bal tükettiğinizde stresle baş etmeniz kolaylaşacaktır. İçerdiği magnezyum sayesinde stresle baş etmenizi kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir.

Damarlarınızın açılmasına yardımcı olmaktadır: İçeriğinde bulunan doğal şeker sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde kanda daha az atık madde bırakmaktadır.

Sindirimi kolaylaştırır: Sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek içtiğinizde kabızlığı yok ederek sindiriminizi kolaylaştıracaktır.

Yaraları iyileştirir: Doğal bal, antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bunlar sayesinde pansuman görevi görerek yaraların temizlenmesine ve kesiklerin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

Karaciğeri temizler: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

Kolesterol seviyenizi düzenler: Balın bunu sağlayabilmesinin sebebi kolestrol içermemesidir. Balın içerdiği vitaminler ve mikro elementler kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

Adrenalin akışını düzenler: Bal içeriğinde bulunan glikojen sayesinde adrenalin akışını düzenleyici özelliğe sahip bir besindir.

Saç sağlığını güçlendirir: Bal, saç köklerini besleyerek zayıflayan saçları kuvvetlendirir ve tahriş olan saç derisinin kendisine gelmesine katkı sağlamaktadır.

Cilt lekelerini giderir: Ciltte meydana gelen sivilce izlerine ya da güneş lekelerine yatmadan önce pamukla uygulandığında bir süre sonra cildi lekelerden temizleyecektir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir: İçeriğinde bol miktarda bulunan vitamin, mineral, aminoasit, enzimler ile özellikle çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Çocuğunuzun Beslenmesinde Balın Önemi

Doğanın insanlara sunduğu eşsiz lezzetlerden biri olan bal, içeriğinde bulunan vitaminler, mineraller ve enzimler sebebiyle 1 yaşından sonra çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Balın tüketim miktarı önemlidir. Çocukların kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi önerilir. Örneğin 20 kg olan bir çocuğun, günde 20 gr yani yaklaşık 2–3 tatlı kaşığı bal tüketmesi gelişimi için büyük fayda sağlamaktadır.

Özellikle kış aylarında meydana gelen solunum yolu enfeksiyonlarından korunma ve tedavisinde de bal tüketimi önemli bir yere sahiptir. İştah açıcı özelliğe sahip olan bal, içerdiği yüksek kalsiyum oranı ile çocuğunuzun kemik ve diş gelişimine de katkı sağlayan bir besindir. Bunların yanı sıra çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde katkı sağlayan önemli besinlerden biridir.

Eğer ki çocuğunuz öksürüyor ise ısıttığınız sütün içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek içirdiğinizde öksürüğün kesildiğini fark edeceksiniz. Sütü tatlandırmak için şeker yerine bal kullanılması çocukların bal ve süt tüketimini kolaylaştırmaktadır.

Hazırlayan: Ziraat Mühendisi Aysun Keskin