Yoğurt İle Sağlıklı Bir Ömür: Hem Vücuda Hem Ruha Şifa


Türk mutfağının vazgeçilmez süt ürünlerinden biri olan yoğurt, doyurucu ve besleyici içeriği ile insan sağlığına faydaları ile ülkemizde sık tüketilen bir gıda maddesidir. Kalsiyum deposu olan yoğurdun hem fiziksel hem de ruhsal faydalarını sizler için derledik.

Yoğurt, sütün yoğurt kültürü ile fermente edilmesiyle elde edilen bir süt ürünüdür. En çok tüketilen gıda maddeleri arasında yer alan yoğurt, Türk mutfağında birçok farklı formda sofralarımıza konuk oluyor. Lezzetli olduğu kadar besleyici ve sağlıklı da olan bu besin, makarnalardan çorbalara birçok yemeğe hem sağlık hem de lezzet ekliyor.

Yoğurt, yüksek kalsiyum oranı ile B2, B12, B6 gibi vitaminler ve protein içermesi nedeniyle dünyada en çok tüketilen gıda maddelerinden biridir. Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edildiğinden insan vücudunda herhangi bir enzim yetersizliğine neden olmamaktadır. Yoğurt, her gün düzenli olarak belli miktarlarda tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmesinden bağırsak sağlığını korumasına, yağ yakımını hızlandırmasından tatlı krizini önlemesine kadar vücudumuza birçok önemli faydası bulunuyor.

Bağırsak sağlığını koruyor: Katkı maddesinden uzak evde yapılan doğal yoğurtlar, hazır yoğurtlara göre daha yüksek miktarda probiyotik içeriyor. Bu bağırsak dostu ve vücutla birlikte çalışan bakteriler ise, bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimi sağlayan villusların yapısını koruyup güçlendirerek bağırsak hareketlerini düzenliyor. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi problemlerin önüne geçiyor.

Kilo kontrolünü sağlıyor: Yoğurt içerdiği kalsiyum sayesinde özellikle karın bölgesinde oluşan yağlanmanın azaltılmasında etkili oluyor. Yapılan çalışmalar diyetlerinde yoğurt tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla kilo kaybının daha fazla olduğunu gösteriyor.

Tansiyonu düzenliyor: Amerikan Kalp Vakfı’nın yaptığı ve 15 yıl süren bir çalışmada, düzenli yoğurt tüketmenin yüksek tansiyon riskini azalttığı ve her gün bir kase yoğurt tüketen kişilerin büyük tansiyonlarının normal değerlerde olduğu ortaya konuluyor. Yoğurdun sağladığı bu etkinin, içerdiği yararlı bakteriler sayesinde olduğu düşünülüyor.

Kuru ve yıpranmış saçları onarıyor: Yoğurt, nemlendirici özelliği kuru, yıpranmış saçları onarmaya yardımcı olmaktadır. Saç folikülleriniz yoğurtun B5 vitamini gibi besin maddelerinin bolluğundan ve bunun nemlendirici özelliklerinden uygun bir şekilde beslendiğinden, saç dökülmesi durumları olası değildir. Ayrıca, yoğurt mantar önleyici özelliği sayesinde iyi bir kepek önleyicidir.

Cilt lekelerini gideriyor ve cildi beyazlatıyor: Yoğurt, içeriğinde yüksek oranda bulunan B5 vitamini sayesinde cilt lekelerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra cilt beyazlatıcı özelliğe de sahiptir.  Yüzünüze akşam yatmadan önce bir miktarda yoğurt sürerek, 5 dakika bekletip yıkadığınızda cildinize doğal bir parlaklık sağlar. B12 vitamini ile cilt tonunu geliştirmesinin yanı sıra güneş lekeleri ve sivilce izlerini azaltır.

Ruh Halinizi İyileştiriyor: Yapılan bir araştırmaya göre, sindirim sağlığınız mizacınızı da etkileyebilir. Araştırmalar, probiyotiklerin sindirim sistemi üzerindeki etkilerinden yararlanan kadınların genellikle daha iyi ruh hallerinde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, aynı araştırmadan araştırmacılar antibiyotik kullanırken yoğurt tüketiminin ideal olduğunu belirtti. Antibiyotikler midede bulunan hem iyi hem de kötü bakterileri öldürür; bu nedenle probiyotiklerin yoğurt yiyerek güçlendirilmesi faydalıdır.

Ek Gıdaya Yoğurt ile İlk Adım

Yoğurt, kalsiyum deposu olmasının yanı sıra içeriğinde bol miktarda bulunan mineraller ve vitaminler ile çocukların gelişimini destekleyen temel gıdalardan biridir. Yoğurt, içeriğinde barındırdığı mineraller sayesinde çocukların gelişimine de büyük katkı sağlıyor. En başında içeriğinde yüksek oranda bulunan kalsiyum, kemik ve diş yapısında bulunan temel elemandır.

Kalsiyum kemiklerimizin gelişimini ve sağlamlığını destekleyen vücudumuz için zorunlu minerallerden biridir. Kemik büyümesi ve gelişmesi gebeliğin ilk haftalarından başlayarak çocukluk boyunca devam eder ve kız çocuklarında 15-16, erkek çocuklarında ise 17-18 yaşlarına kadar sürer. Bu nedenle çocukluk döneminde düzenli olarak tüketilen yoğurt, sağlıklı dişlerin ve kemiklerin yapıtaşıdır. 

Kalsiyumun yanı sıra yoğurt, zengin bir protein ve B12, B6 vitaminleri kaynağıdır. Yoğurtta bulunan bazı faydalı bakteriler, sindirim sisteminin gelişmesinde önemli bir yere sahip. Probiyotik bakteriler olarak adlandırılan bu zararsız ve bedenle işbirliği içerisinde çalışan bakteriler, yavaş yavaş hazır gıdaya alışan bebeğinizin sindirim sistemine çok iyi geliyor.

Evde Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

İşlenmiş, paketli ya da ambalajlı ürün tüketmek istemiyorsanız büyüklerimizin evde büyük uğraşlar ile mayaladıkları ev yoğurtlarına olan özleminizi giderecek evde yoğurt mayalama tarifini sizler ile paylaşıyoruz:

Malzemeler

  • 500 ml günlük süt
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt (ısısı oda sıcaklığında olmalı)

 Nasıl Yapılır?

  1. Sütü çelik bir tencereye aktarın, orta ateşte kaynatın. Sütün üzeri köpük köpük olmaya başladığında tahta bir kaşıkla karıştırarak sütü havalandırın.
  2. Havalandırma işlemi sonrasında kaynamaya yaklaşan sütü, kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirmeye devam edin.
  3. Yoğurt mayalayacağınız cam, toprak ya da seramik bir kabı temiz ve hafif nemli bir mutfak örtüsünün orta kısmına alın. Kaynayan sütü kaba boşaltıp, ılımaya bırakın.
  4. Mayalanma işlemi için uygun sıcaklığı anlamak adına serçe parmağınızın uç kısmını sütün içine sokun. Süt ne çok ılık ne de çok sıcak olmalı, parmağınız sütün ısısına kısa bir süre de olsa dayanmalı.
  5. Mayalama için kullanacağınız yoğurdu, küçük bir kasede mayalanmayı bekleyen az miktarda ılık sütle karıştırdıktan sonra ortak bir kaba ekleyin ve tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Demir kaşık kullanılmaması önerilmektedir.
  6. Sütün sulanmadan buharlaşması ve hava alması için öncelikle kabın üzerini tel bir süzgeç ya da hava alan pamuklu bir tülbent kapatın.
  7. Sonrasında mayalanan sütün sıcaklığını koruması için alt kısmında kalan örtüyle çevresi ve üzerini kapatın.
  8. Ortalama 6 saat sonrasında üzerini açtığınız yoğurdu, çok fazla hareket ettirmeden üzerini kapatıp buzdolabına alın.
  9. Kıvamlı olması için mümkünse bir gün boyunca dinlendirebilirsiniz.