Altın Sıvı: Zeytinyağının İnsan Sağlığına Faydaları


Binlerce yıldır süregelen serüveniyle gençlik ve güç kaynağı olarak günümüze ulaşan ve dünya mutfağında en çok tüketilen bitkisel yağ çeşitlerinden biri olan zeytinyağı, tam anlamıyla bir şifa deposudur. İnsan için büyük önem taşıyan yağ asitlerinin yanı sıra; vücudumuzdaki zararlı maddelerin neden olduğu tahribatı önlemeye yardımcı olan zeytinyağının faydalarını sizler için derledik.

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen yeşilimsi sarı renkte bitkisel bir yağ çeşididir. Zeytinyağı üretiminin Akdeniz’in ortasında bulunan Girit Medeniyeti’ne yani MÖ 4500 yıllarına kadar gittiği tahmin edilmektedir. Zeytinyağı kültürünün bugünlere dek uzanmasında Giritliler’in rolü oldukça büyüktür. Girit Medeniyeti, yaklaşık 3 bin yıl boyunca zeytin hasadının ve zeytinyağı kültürünün Akdeniz’de yaşayan diğer kavimlere yayılmasında etkili olmuştur.

Dünyada yaşanan endüstriyel devrim, zeytinyağı üretiminde de değişimlere neden olmuştur. Zeytinyağının üretimi, endüstriyel devrim ile modern çağa ayak uydurmuşsa da zeytin hasadı için aynı durum söz konusu değildir. Kasım ve mart ayları arasında yapılan zeytin toplama işlemi, günümüzde hâlâ elle toplama veya silkme yöntemleri ile yapılmaktadır.

Sağlıklı Yaşam İçin Zeytinyağı               

İçeriğinde yüksek oranda karbonhidrat ve yağ barındıran besinler tüketerek hareketsiz bir yaşam sürmek, ilerleyen dönemlerde ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Zeytinyağı, kendine has kokusu ve aroması ile bitkisel yağlar içerisinde en çok tüketilen yağlardan biridir.  İnsan vücudu için sayısız fayda sağlayan zeytinyağı üzerine son yıllarda birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki zeytinyağı; zengin besin içeriği ile ciltten kalbe, insan sağlığına da sayısız fayda sağlamaktadır. Salatalara, mezelere ve tencere yemeklerine kattığı lezzetin yanı sıra sağlıklı yaşamdan söz ederken zeytinyağının yerini asla yadsıyamayız.

  • Doğal ve güçlü bir antioksidan kaynağı olan zeytinyağı, tekli doymamış yağlar bakımından oldukça zengindir. Bu sayede zeytinyağı, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Çocuklarda kemik ve beyin gelişimini destekleyerek metabolizmayı hızlandıran zeytinyağı, yaşlılar için ise güçlü bir E vitamini kaynağıdır. İçerdiği E vitamini sayesinde damar sertleşmesini ve damar tıkanıklığını önlemektedir.
  • Sindirim sistemini temizlemekte önemli bir görevi olan zeytinyağı, bağırsak hareketlerini iyileştirmek için tıbbi bir yağ olarak kullanılır.
  • İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde zeytinyağı, insan vücudunun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatan bitkisel yağ çeşididir.
  • Zeytinyağı, düzenli tüketildiğinde safra taşlarının önlenmesinde etkili bir üründür.
  • Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre, zeytinyağının önemli bir bileşeni olan hidroksitirosolün kadınlarda meme kanserini önlemeye yardımcı bir bileşen olduğu ortaya konmuştur.
  • Zeytinyağı, ciltte bulunan yaraları ve hasarları gidermeye yardımcı bileşenleri de barındırıyor. Aynı zamanda nem ve vitamin kaynağı olmasıyla cildin nem ihtiyacını karşılıyor.
  • Cildi besler, korur ve yumuşatır. Cildin hem görüntüsünü hem de yapısını güzelleştirir. Ciltteki su kaybını önleyen güçlü bir nemlendirici özelliğe sahiptir. Cilde temiz ve parlak bir görüntü kazandırır.
  • Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliğe sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır. Hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir. 
  • Sabahları aç karna içilen bir yemek kaşığı zeytinyağının,  kalp ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı önleyici olduğu bilinmektedir.
  • Zeytinyağı incebağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak, kabızlığı önler. Katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır.
  • Zeytinyağı unutkanlığı önler. Akdeniz ülkelerinde yaşayan ve yemeklerinde çoğunlukla zeytinyağı kullanan toplumların 65 yaş üzeri yetişkinlerinde hatırlama oranının, diğer ülke yetişkinlerine göre çok daha fazla olduğu saptanmıştır.