Evde Turşu Yaparken Bunlara Dikkat Edelim


Kış yaklaşıyor. Hamarat olanlarımız turşu yapımına başladı. Ellerinizin daha lezzetli, turşularınızın daha da harika olmasını istemez misiniz? İstersiniz. Biz bunun için bu yazıyı yazıyor ve sizinle paylaşıyoruz.

Malzemeler hazır!

Şimdi sıra püf noktalarda;

  • Kullanacağınız sebzeleri birbirine yakın dizerseniz, görüntüsü ve tadı da güzelleşecektir.
  • Kullanacağınız malzemeler mutlaka sert, taze ve diri olmalıdır.
  • Yıkanmış sebzeler veya meyveler mutlaka iğne ile birkaç yerinden delinmelidir, böylece sebzelerin içine turşu suyu girecek ve turşu diri olacaktır.
  • Turşu yapımında kullanılan kavanozu mutlaka temiz tutmalısınız.
  • Turşu yaparken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanılmalıdır.
  • Kavanozun içerisine defne otu, sarımsak koyabilir ve böylece aroma verebilirsiniz.
  • Kullanacağınız tuz oranına dikkat etmelisiniz. Bu oranı ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilir veya yumurta ile ölçebilirsiniz. Tuzlu suya atılan taze yumurta suyun üstüne çıkıyorsa, tuzun miktarı yeterli demektir.
  • Kavanozun dibine eklediğiniz nohut, turşunuzun daha kolay mayalanmasını sağlayacaktır.
  • Turşu yapacağınız malzemeleri kavanoza dizdikten sonra kapağını sıkıca kapatmanız gerekiyor. Ne kadar iyi muhafaza ederseniz, ömrünü de o kadar uzatmış olursunuz.
  • Tuzlu suyu sebzelerin üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Su döküldükten sonra kavanozun ağzı yarı açık şekilde 6-8 saat bekletirseniz sebzeler dibe çöker ve kavanozdaki hava boşalır. Bu da su seviyesinin düşmesine sebep olur. Kapağını kapamadan bir miktar daha tuzlu su ilave edilmelidir.
  • Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır, serin ve güneş alamayan bir yerde her gün kavanoz çalkalanır. 1-2 hafta içinde turşunuz hazırdır.
  • Turşu kavanozları açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

 

AFİYET OLSUN...